Hoe wordt de prijs van een altcoin bepaald?

Image is not available

De prijs van Bitcoin wordt bepaald door het bedrag dat iemand er op dit moment voor wil geven. Voor altcoins is dit eigenlijk ook zo, maar het ligt toch nét iets complexer.

Zoals je weet is Bitcoin de eerste cryptocurrency. Bitcoin koop je met fiat (euro, usd,…), maar altcoins kon je tot enkele jaren terug alleen met Bitcoin aankopen. Tegenwoordig kan je de grotere altcoins ook verhandelen ten opzicht van fiat. Dit noemen we trading pairs.

Bijvoorbeeld de altcoin Ether van het Ethereum platform is de tweede grootste crypto coin op de markt. Hij wordt verhandeld in verschillende trading pairs waaronder ETH/USD, ETH/EUR, ETH/BTC. Je kan dus Ether kopen met dollar, euro of Bitcoin.

Altcoin/Bitcoin verhouding

We merken echter tot op de dag van vandaag dat de prijs van een altcoin nog altijd ten opzichte van de Bitcoin wordt bepaald. De waarde in euro of dollar volgt hier dan gewoon uit. We proberen dit duidelijk te maken aan de hand van een voorbeeld.

Laat ons veronderstellen dat op dit moment 1 BTC (Bitcoin) 10.000 euro waard is. Als de prijs van Bitcoin snel gaat stijgen, zullen veel altcoin traders hun altcoins verkopen voor Bitcoin, omdat ze op die manier de waarde van hun portfolio fors zien verhogen. Hetzelfde geldt als de prijs van Bitcoin sterk daalt naar bijvoorbeeld 9.000 euro. Traders zullen dan hun altcoins verkopen naar fiat om zo de waarde van hun portfolio niet te zien dalen.

Laat ons het bovenstaande voorbeeld nu bekijken vanuit het standpunt van een altcoin. Stel dat 1 ETH 0,02 BTC waard is en 1 BTC 10.000 euro. Dit wil dus zeggen dat 1 ETH 200 euro waard is. Als de Bitcoin snel stijgt naar 11.000 euro, verkopen veel traders hun ETH naar BTC, waardoor de waarde van 1 ETH ten opzichte van de Bitcoin zal dalen naar bijvoorbeeld 0,019 BTC. Als resultaat is ETH dan 209 euro waard. Maar als je als trader 1 ETH direct bij de start van de stijging verkocht hebt naar BTC, heb je een waarde van 220 euro (0,02 * 11.000)

Om samen te vatten

De prijs van een altcoin wordt dus niet zoals bij Bitcoin bepaald door wat iemand bereid is om ervoor te betalen in fiat. De prijs van een altcoin wordt bepaald door de verhouding ten opzichte van de Bitcoin, wat wil iemand betalen voor de altcoin in satoshi’s.

We wachten ondertussen al een tijdje totdat er altcoins zijn waarbij er een loskoppeling volgt van Bitcoin en er rechtstreeks in fiat gedacht wordt. Bitcoin is en blijft voorlopig nog altijd de grote baas van de hele cryptocurrency wereld.