Wat zijn altcoins?

Image is not available

Bitcoin was de eerste cryptocurrency die ontstaan is. Nadien zijn er heel wat andere cryptocurrencies gekomen, alternatieven voor Bitcoin. Vandaar dus de term altcoin, alternatieve bitcoin.

Zoals je weet werkt Bitcoin via de technologie genaamd Blockchain. Blockchain is bedacht door de maker van Bitcoin, maar iedereen kan het concept van Blockchain gebruiken. Iedereen kan dus eigen blockchains opzetten en een eigen cryptocurrency maken. Dit zijn dan de altcoins.

De bekendste altcoins zijn Ether(eum), Litecoin, XRP (Ripple) en Bitcoin Cash. Er zijn echter duizenden altcoins.

Waarom worden er altcoins gemaakt?

Wel, de manier waarop Bitcoin is gebouwd brengt een aantal consequenties met zich mee. Zo duurt het bijvoorbeeld een 10 tal minuten vooraleer een Bitcoin transactie is uitgevoerd. Of is er een zeer groot energieverbruik nodig om deze transacties te valideren, wat niet erg ecologisch is. Zo zijn er nog een aantal andere eigenschappen die Bitcoin heeft, waar andere cryptocurrency makers een oplossing voor hebben bedacht.

Zo zijn er dus coins waarbij de transactie op enkele seconden wordt uitgevoerd, of waar het valideren van de transacties op een andere manier gebeurd waarbij er minder energie nodig is. Ook zijn er coins die zich richten op de privacy. Bij Bitcoin kan je transacties zien staan in het logboek, en per adres volgen welke transacties er uitgevoerd zijn. Bij de altcoin Monero is dit bijvoorbeeld niet mogelijk. Daar is alles anoniem.

Via Coinmarketcap kan je een overzicht bekijken van alle beschikbare altcoins. Lees zeker ook ons artikel over hoe de prijs van altcoins wordt bepaald en hoe ze zich verhouden ten opzichte van Bitcoin.