Waarom Bitcoin beter is dan euro.

Image is not available

Om deze vraag te beantwoorden moet je natuurlijk weten hoe ons huidig monetair systeem juist in elkaar zit. En net dat is iets waar veel mensen niet bij stil staan.

De meeste mensen denken namelijk dat de centrale banken nog over een goudreserve beschikken als achterpand voor het uitgeven of printen van geld. Niets is minder waar. Het is al zo dat sinds de jaren ‘70 er geen goudstandaard meer is. Centrale banken kunnen dus zoveel geld bijmaken als ze nodig achten, zonder dat de goudreserve evenredig moet toenemen.

Dit is natuurlijk heel makkelijk, geld kan gecreëerd worden uit het niets en banken en overheden kunnen dit “fiatgeld” naar believen blijven spenderen. Hoe meer geld er in omloop komt, hoe minder dit geld eigenlijk waard wordt. Dit is wat we de inflatie noemen. De overheden zeggen dat alles duurder wordt door de inflatie, maar eigenlijk wordt geld gewoon minder waard waardoor we meer geld moeten spenderen om hetzelfde te kunnen krijgen.

Kijk bijvoorbeeld naar Venezuela. Dit land bevindt zich in volle crisis door slechte politieke beslissingen en onderdrukking. Toen voormalig president Chavez Bolivars ging bijdrukken om de schulden van het land te kunnen afbetalen, is nadien de waarde van de nationale munt gekelderd.

En daar is Bitcoin!

De waarde van Bitcoin wordt natuurlijk niet bepaald door een goudvoorraad of andere materialen die eraan gekoppeld zijn, maar wel door vraag en aanbod. En laat nu net dat de sterkte zijn van Bitcoin.

In tegenstelling tot fiatgeld, dat naar believen kan bijgedrukt worden, heeft de Bitcoin een vooraf vastgelegde maximum hoeveelheid van 21 miljoen Bitcoins. Op dit moment zijn er daarvan al 17,847 miljoen beschikbaar. Er wordt geschat dat de laatste Bitcoin beschikbaar zal komen in 2140. Aangezien de waarde wordt bepaald door vraag en aanbod, en het aanbod een maximum kent, hoef ik er geen tekening bij te maken dat Bitcoin alleen maar in waarde zal toenemen.

Daarnaast is er geen centrale organisatie die verantwoordelijk is voor Bitcoin. Het netwerk wordt beheerd door een heleboel mensen verspreid over de hele wereld. Banken of overheden hebben geen invloed op Bitcoin en kunnen dit ook niet controleren of tegenhouden.

Als we even terugkijken naar ons voorbeeld van Venezuela, is er heel duidelijk te zien dat sinds de waarde van de Bolivar is beginnen crashen, het aantal mensen die Bitcoins zijn beginnen kopen ongelooflijk hard gestegen is.

Maar Europa is Venezuela niet

Fiatgeld zal de komende jaren waarschijnlijk niet verdwijnen, dat is waar. Maar wat wel duidelijk is, is dat Bitcoin de komende jaren alleen nog maar zal groeien. Het zal niet snel fiatgeld vervangen, maar het zal wel een nieuwe manier zijn om waarde op te slaan. Het wordt niet voor niets het digitale goud genoemd.

Het is een kans om deel uit te maken van een nieuwe financiële revolutie.