Hoe wordt de prijs van een Bitcoin bepaald?

Image is not available

Aan de rechterkant van deze pagina kan je de actuele prijs van 1 Bitcoin zien staan. Je merkt ook dat deze elke dag, zelfs elke minuut, schommelt. Wat zorgt er nu juist voor wat de prijs van Bitcoin is?

Als je iets van economie kent heb je alvast gehoord van vraag en aanbod. Wel, dat is ook hoe de prijs van Bitcoin op elk moment van de dag veranderd. De huidige prijs, is de prijs die iemand er op dit moment voor wil betalen.

Er zijn over de hele wereld heel wat exchanges (handelsbeurzen) waarop Bitcoin verhandeld of “getrade” wordt. Op een exchange kan iemand zijn Bitcoin verkopen. Als er iemand anders op deze exchange voor die prijs de Bitcoin wil overkopen, is dat de huidige prijs van Bitcoin. Stel dat de huidige prijs 10.000 euro is. Dit wil dus zeggen dat iemand zonet voor die koers Bitcoin heeft gekocht. Als ik mijn Bitcoin te koop zet voor 10.100 euro en er is iemand die dit bedrag ook betaalt, zal de koers van Bitcoin stijgen naar 10.100 euro. Het kan ook andersom. Als niemand ge├»nteresseerd is om te kopen aan 10.000 euro, en iemand wil toch verkopen, kan hij zijn Bitcoin te koop plaatsen voor bijvoorbeeld 9.900 euro. Van zodra iemand koopt zal de koers van Bitcoin dalen.

Aangezien er vele exchanges zijn, kan het dus zijn dat Bitcoin tegen een andere koers verhandeld wordt. De verschillen tussen de exchanges zijn ondertussen echter niet noemenswaardig meer. Op de website Coinmarketcap kan je de prijs van Bitcoin (en alle andere crypto coins die er bestaan) bekijken, zowel per exchange als globaal.

Om meer te weten te komen waarom er zoveel geld wordt betaald voor Bitcoin, lees je best ons artikel Bitcoin vs Fiat.