Hoe Bitcoin bewaren?

In onze eerste artikels “Wat is Bitcoin” en “Wat is Bitcoin” hebben we uitgelegd wat Bitcoin juist is en dat we een wallet nodig hebben om onze Bitcoins te bewaren. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Om te beginnen kunnen we niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je Bitcoins veilig te bewaren. Er zijn namelijk verschillende manieren om je Bitcoins te bewaren en deze zijn jammer genoeg niet allemaal even veilig. Als je niet weet wat je aan het doen bent, kan je zonder het te beseffen iemand zomaar toegang geven tot jouw Bitcoins. En als dat het geval is, zullen ze ook snel van jouw wallet verdwijnen en zie je je Bitcoins niet meer terug. Lees dit artikel dus aandachtig door, deze enkele minuten kunnen veel betekenen als je gaat beginnen werken met Bitcoins.

Hoe werkt een wallet?

Een Bitcoin wallet (of crypto wallet, want ook andere cryptocurrencies bewaar je in een wallet) is eigenlijk een digitale portefeuille. Alleen, zoals vermeld in ons artikel “Wat is Bitcoin”, worden de Bitcoins niet echt in de wallet bewaard. Bitcoins worden bewaard op de blockchain op een specifiek adres. Om toegang te krijgen tot die Bitcoins, moet je kunnen bewijzen dat jij de eigenaar bent. Dit doe je aan de hand van een geheime sleutel (private key).

Een wallet bevat dus eigenlijk alle nodige informatie, zoals de publieke & geheime sleutel, om je toegang kan krijgen tot jouw Bitcoin adressen en de rechten krijgt om transacties uit te voeren.

Het Bitcoin adres is dus zoals een rekeningnummer. Als je iemand jou wil laten betalen in Bitcoins, moet je dit adres aan hen bezorgen.

De publieke sleutel (public key) is een sleutel die ervoor zorgt dat een wallet verschillende Bitcoin adressen kan verzamelen. Je Bitcoins kunnen namelijk op verschillende adressen staan en aan de hand van je publieke sleutel kan je wallet je totale aantal Bitcoins bepalen.

De geheime sleutel (private key) is de sleutel die je toegang geeft tot de Bitcoin adressen en ervoor zorgt dat je transacties kan uitvoeren. Deze sleutel is de allerbelangrijkste sleutel van je wallet. Als iemand deze sleutel kent, heeft hij toegang tot al jouw Bitcoins. Bewaar deze sleutel dus erg goed en deel hem met niemand. Als je deze sleutel verliest, zal je ook geen toegang meer hebben tot je Bitcoins!

De verschillende mogelijkheden

Desktop wallet

Een desktop wallet installeer je op je computer en geeft je als gebruiker de volledige controle. Je kan Bitcoin adressen aanmaken en Bitcoins verzenden en ontvangen. Ook je geheime sleutel wordt erin bewaard. Een aantal bekende desktop wallets zijn Bitcoin Core en Electrum,…

Qua veiligheid zit je hiermee vrij goed. Het veiligheidsrisico zit hier vooral in de mogelijkheid dat je computer zou gehackt worden of dat er een Trojan virus informatie van je computer gaat stelen. Als je je desktop wallet installeert op een computer die niet verbonden is met het internet kan je dit veiligheidsrisico wegwerken. Alleen als iemand je computer steelt, kan er dan nog toegang tot je Bitcoins verkregen worden.

Mobiele wallet

De mobiele wallet is eigenlijk hetzelfde als een desktop wallet, maar dan op je mobiele toestel. Het voordeel is wel dat je dit altijd bij hebt en dus makkelijk en overal transacties kan uitvoeren.

Zowel Bitcoin Core als Electrum hebben naast hun desktop wallets ook een mobiele wallet, maar enkel voor Android. Mycelium is ook een zeer gekende mobiele wallet die ook op iOs beschikbaar is. Ethos en Coinbase wallet zijn dan weer mobiele wallets waar je ook allerlei andere cryptocurrencies in kan bewaren.

Hardware wallet

Een hardware wallet is een toestelletje dat je koopt waarop alle informatie van je Bitcoins worden bewaard. Je maakt gebruik van software die hoort bij de hardware wallet, alleen zitten alle gegevens zoals je geheime sleutel bewaard op het toestel, dat je aansluit via de USB poort.

Het is de meest veilige optie om je Bitcoins te bewaren. Het nadeel is dat een hardware wallet niet gratis is.

Eén van de veiligste en makkelijkste hardware wallets zijn deze van Ledger & KeepKey.

Online wallet

Online wallets zijn websites waarop je je Bitcoins kan bewaren. Hoewel dit makkelijk is in gebruik, beschik je hier meestal niet over de geheime sleutel waardoor je dus niet de eigenlijke eigenaar bent van de Bitcoins. Deze websites zijn ook een doelwit voor hackers, dus als je voor deze optie kiest, let dan goed op de veiligheidsmogelijkheden.

Papieren wallet

De papieren wallet is eigenlijk een offline manier om je Bitcoins te bewaren. Je schrijft gewoon de geheime sleutel op een papier en bewaart dit veilig in een kluis of bij de bank. Alleen als iemand dit papiertje in handen krijgt, heeft hij toegang tot je Bitcoins.

Deze manier is echter alleen nuttig als je je Bitcoins voor een heel lange tijd wenst te bewaren, zonder transacties uit te voeren.

De hardware wallet is wat ons betreft de beste manier om je coins te bewaren.

Nog 1 ding, de recovery seed

Bij het aanmaken van een nieuwe desktop, mobiele of hardware wallet zal er steeds ook een recovery seed aangemaakt worden. Dit zijn 12 of 24 willekeurig gekozen woorden die je erg goed moet bewaren. Als je toegang zou verliezen tot je wallet of je bent je toestelletje kwijt, kan je aan de hand van deze recovery seed nog altijd toegang krijgen tot al je Bitcoin adressen & sleutels die in je wallet bewaard werden.

Bewaar deze combinatie van woorden dus erg goed, liefst op 2 verschillende locaties. Je kan ze op een papiertje schrijven en bewaren op een veilige plaats.

Papier is natuurlijk niet bestand tegen water en vuur. Daarom bestaan er ook alternatieven zoals de Cryptosteel. Hierop kan je je seed opslaan op een metalen kaart.

Veilig bewaren van je geheime sleutel & recovery seed

Zoals gezegd is het veilig bewaren van je geheime sleutels of recovery seed erg belangrijk. Iemand die ze kan bemachtigen, zal ook al je coins kunnen bereiken. Enkele do’s en dont’s:

Don’t
 • Bewaar ze nooit op een cloud storage zoals Dropbox & iCloud.
 • Mail ze nooit door, niet naar jezelf, en al zeker niet naar iemand anders
 • Bewaar de sleutel niet op je computer en maak ook geen online backups
 • Geef de codes nooit in op een computer die je niet kent.
 • Geef ze nooit in in een computer programma dat niet jouw wallet is
 • Maak er geen foto van
 • Verzend het niet via SMS, iMessage, WhatsApp,…
 • Print het niet uit & fax het ook niet door
 • Bewaar ze zeker ook niet in je echte portefeuille
Do’s
 • Schrijf de codes over met de hand
 • Bewaar het papier op een veilige plaats in huis, waar geen vuur of water bij kan
 • Bewaar ze ook op verschillende locaties. Mocht er dan toch één verloren gaan, heb je steeds nog - toegang tot je Bitcoins
 • Maak eventueel gebruik van een vuurvaste oplossing zoals Cryptosteel
 • Zorg ervoor dat je gezin wel aan je seed kan, voor het geval dat er iets met jou zou gebeuren. We wensen dit natuurlijk niemand toe, maar er zijn al meerdere gevallen bekend waarvan de families nu geen toegang meer hebben tot de Bitcoins van hun overleden familielid.

Je moet natuurlijk zelf afwegen welke maatregelen je treft, afhankelijk van de waarde die je in je wallet zal bewaren. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin te investeren in een Ledger Nano & Cryptosteel als je er maar voor 100 euro aan Bitcoins op zal bewaren. Als je echter 1 of meer Bitcoins gaat bewaren, is deze investering wel zeer sterk aan te bevelen.