Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een digitale munt, die over de hele wereld gebruikt kan worden. Transacties (het geven van Bitcoin van 1 persoon aan een andere) worden bewaard op een heleboel computers die verspreid staan over de hele wereld. Al deze computers zorgen ervoor dat alles veilig en correct verloopt. Iedereen die wil, kan deel uitmaken van dit netwerk door de juiste software te installeren. Zo kan je er mee voor zorgen dat transacties gecontroleerd en bewaard worden.

Transacties worden bijna onmiddellijk verspreid over het netwerk en moeten door alle aangesloten computers op het netwerk worden bevestigd. Dit wil zeggen dat alle andere computers moeten bevestigen dat een transactie geldig is. Er is dus geen bank meer nodig die alle transacties en geld (in deze Bitcoins) bewaart.

Omdat er geen tussenpartij meer is zoals de bank, kan je een transactie ook niet meer ongedaan maken. Je kan je Bitcoin niet terugvragen als je deze naar een verkeerd adres hebt verzonden of een kantoor contacteren. Eens uitgevoerd, is er geen weg meer terug. Je moet dus goed opletten met de transacties die je uitvoert.

Aangezien al deze computers verspreid zijn over de hele wereld, maakt het ook niet uit naar waar je Bitcoin wil verzenden. Je kan Bitcoin steeds aan dezelfde snelheid versturen, naar waar ook ter wereld. Als je dit vergelijkt met hoe dit via de bank werkt, weet je dat het verzenden van geld van de ene kant van de wereld naar de andere wel enkele dagen in beslag kan nemen en behoorlijk wat kosten met zich meebrengt.

Vooraleer we je kunnen uitleggen hoe je zelf Bitcoin kan kopen, moeten we je eerst even meer uitleg geven over de onderliggende technologie van Bitcoin, namelijk blockchain.

Lees hier wat blockchain is, voordat je je eerste stappen zet in de Bitcoin wereld.