Wat is blockchain?

Dit artikel volgt op “Wat is Bitcoin” en we raden we je dan ook aan dat artikel eerst even door te nemen.

Uitleggen wat blockchain juist is, kan niet zomaar in 1-2-3. Zeker als alle details aan bod komen, wordt het voor een leek al snel complex en overweldigend. Daarom proberen we in dit artikel, aan de hand van concrete voorbeelden en zonder teveel terminologie, op een eenvoudige manier uit te leggen wat Blockchain is.

Een blockchain is eigenlijk een gedistribueerd grootboek (distributed ledger). Al meteen moeilijke woorden… Je kan het vergelijken met een logboek dat wordt gedeeld door veel mensen. Elke lijntje in dat logboek kan je vergelijken met een block in de blockchain.

Het logboek wordt ook niet gedeeld vanop 1 centrale plaats, maar wordt bewaard op een heleboel computers verspreid over de hele wereld. Dit kunnen zowel thuiscomputers als servers van bedrijven zijn. Vandaar gebruiken we ook de term “gedistribueerd” of “gedecentraliseerd”. In het logboek kunnen allerlei gegevens bewaard worden, gaande van medische gegevens, afkomst van producten, wie de eigenaar van iets is, tot het verzenden en ontvangen van geld. Dit laatste is ook wat Bitcoin doet via blockchain en zullen we dus verder als voorbeeld gebruiken.

Als persoon X 100 euro verzendt naar persoon Y, wordt een nieuwe lijn toegevoegd aan het logboek met de details van de transactie. Deze lijn wordt dan verzonden naar alle andere computers die ook het logboek bewaren. Elke computer zal deze transactie controleren om te kijken of deze nieuwe lijn wel geldig is. Pas als de andere computers akkoord, zijn zal de transactie uitgevoerd worden.

Er is dus geen tussenpartij die eigenaar is van het logboek of verantwoordelijk is voor de correctheid ervan. Je hoeft niemand te vertrouwen of wantrouwen: wat in het logboek staat, is correct. Het is ook onomkeerbaar en zal voor altijd zichtbaar blijven. Je kan te allen tijde alle transacties terug opzoeken. Als persoon Y 100 euro wil terugsturen naar persoon X, zal er gewoon een nieuwe lijn toegevoegd worden en de oorspronkelijke transactie zal ook nog steeds zichtbaar zijn.

Wanneer iemand probeert lijnen te veranderen in het logboek, zullen de andere computers die het logboek ook bewaren dit herkennen als malafide en zal de transactie geweigerd worden.

Duidelijk, maar waar worden mijn Bitcoins dan bewaard?

Wel, nergens. Er is geen plaats waar Bitcoins worden bewaard. De lijnen in het logboek bevatten wie eigenaar is van welke Bitcoin.

Om coins te ontvangen van iemand, heb je een wallet adres nodig. Dit kan je vergelijken met je rekeningnummer bij de bank. Om te bewijzen dat je eigenaar bent van dit adres en alle lijnen in het logboek die verbonden zijn met dit adres, krijg je een zeer lange en complexe code. Op deze manier kan ook alleen jij transacties verzenden met de coins die verbonden zijn met je wallet. Als je coins verzendt naar een ander adres dan het jouwe, zijn die coins niet meer verbonden met jouw wallet en verlies je dus de rechten om deze coins nog te gebruiken. In het artikel “Hoe Bitcoin bewaren?” leggen we je verder in detail uit hoe dit concreet in zijn werk gaat.

Lees hier wat blockchain is, voordat je je eerste stappen zet in de Bitcoin wereld.